KŐ TÍPUSOK

GRÁNIT

A gránit kő több változatban, méretben és vastagságban áll rendelkezésre. Nagyon kemény kőtípus, ezért a gránitlapok vágása sem egyszerű. Csupán olyan drágakövek keményebbek nála, mint a gyémánt, a rubin, vagy a zafír. A gránitot előszeretettel használják kereskedelmi épületek, intézmények és műemlékek kőburkolataként. A gránitlapot gyakran alkalmazzák kandallók, lépcsők, tetők, sétányok, piacterek, vagy közterületek burkolására is. Az olasz vendéglők gránitlapot használnak a fűszerőrlőkben, vagy éppen a pizzasütőben, mert egyrészt bírja a magas hőmérsékletet és nem öregszik el, másrészt keménységének köszönhetően a baktériumok sem tudnak megtelepedni rajta.

Ugyanakkor a gránitburkolat számos savnak és maró oldatnak is ellenáll. Ezért használnak gránitlapot fürdőknél, zuhanyzóknál. Időtálló, nem karcolódik, nem lesz foltos, nem változtatja meg színét.

A gránit kőburkolat beépítése fugázás nélkül történik. Sikeresen használják belső, valamint külső burkolásra, mivel nem hat rá a hőmérséklet ingadozása, valamint az időjárás sem. Már az ókori egyiptomiak is használták a gránitot, mégpedig a piramisok legfontosabb pontjain.

 

MÁRVÁNY

A márvány egy nagyon tömör, kemény metamorfikus kőzet. Finom szemcséjű, könnyen fényezhető, ezáltal válik igen mutatóssá. Mivel eredendően mészkőből keletkezett érzékeny a savakra, olajokra és durva behatásokra, melyek foltossá tehetik felületét. A márvány különböző színes erei szennyeződések eredménye: piros az ásványi sók, barna a mangán, a szürke szín pedig a grafit jele. Ezeket sokan kifejezetten esztétikai hozadékként értékelik. A márvány legismertebb színe a fehér és a fekete, de e mellett létezik szürke, hamuszínű, és piros is.

A gazdagság szimbólumának tekintett márvány felhasználása Róma csodálatos fürdőiben, India Taj Mahaljában kezdődött és népszerűsége azóta töretlen. Jelen kori modern házainkban, kereskedelmi épületekben, múzeumainkban is a gazdagság jelképe. A márvány rendkívül népszerű kandallók, fürdők, konyha, és nappali padlójának burkolásánál is.

 

ANDEZIT

Az andezit magmakőzet, amely a földfelületre lefolyt lávából képződött, miután az kihűlt és megkeményedett (900-1100oC-on). Elnevezése a dél-amerikai Andok hegységnevéből ered.

Az andezit kőzetnek nagyon jó mechanikai jellemzői vannak, jól ellenáll a hő változásoknak, ezért előszeretettel alkalmazzák az építőiparban és az útépítésben is.

Az andezit kő alakja szabályos és szabálytalan is lehet. Régebb széles körben használták az andezitet homlokfalak és házak alapjának építésére. Kopási keménységének köszönhetően ma elsősorban út-, és járdaépítésre használják kockakőként alkalmazva, de rusztikus falazatok építésére is használható. Meglévő falak utólagos burkolásával rusztikus hatás érhető el.

Az andezit kő felületének megmunkálása, csiszolása nem jellemző, csupán törik, vagy vágják. Így kap rusztikus hatást a házfal, vagy a kerítésfal.

Andezit kockakövekből jellemzően kocsibeállók, udvarok, kerti utak, sétányok, járdák, lépcsők készülnek. A 2 cm vastagságúra vágott andezit kőlapokat kerítések, teraszok, házak lábazatának burkolására használják, de szabálytalan „terméskőként” mindig is kedvelt volt falkerítések, rusztikus kis kerti házak építésénél.

 

GNEISZ

A gneisz, a földfelszín alatti magas hőmérséklet és nyomás következtében újrakristályosodott, metamorf kőzet. A gneisznek granoblasztos struktúrája és palás textúrája van. Kristályos ásványokból áll, akárcsak a kvarc, a földpátok és a muszkovita. A gneisz kőburkolat színe lehet sárga, arany, sötétzöld, barna sőt többszínű is, valamint jellemző rá a kvarcosan csillogó felület. Élénk színének, különleges szerkezetének köszönhetően a gneisz az egyik legnépszerűbb természetes kő, amely bel-, és kültéri kőburkolatként egyaránt használnak. A természetben szabálytalan (poligonális) formákban megtalálható gneisz köveket, ma már egyre gyakrabban méretre vágva, kőlapokként használják fel.

A gneisz egyre divatosabb természetes kőtípus, modern épületeknél, szállodáknál, úszómedencéknél, víziparkoknál, golfpályáknál, piactereknél, vagy otthonok enteriőrjének kialakításánál, kandallók díszítésénél, valamint ökoházaknál is előszeretettel használják.

A gneisz kvarcos felülete ellenére fagyálló, sőt saválló, oldószerálló kőzet. Fontos tudnunk, hogy beépítés előtt alaposan le kell mosni, mert éppen a nem teljesen sima felülete miatt, némi földtani szennyeződés borítja.

A szabálytalan gneisz kövek burkolatként történő felhasználásakor fugázásra van szükség, ez pedig olyan fugázóval történik, amely ellenállhat az egyes pontokon akár 15 mm-es széles fuga felületnek is, így lehet elkerülni a fuga berepedését. A színezéséhez éppen ezért nem javasoljuk a pigmenteseket, mert gyengítik a fugaanyag struktúráját. A fugázásra javasoljuk ugyanazt a flexibilis fagyálló ragasztót, mellyel a burkolást végzik. Ehhez kell hozzáadni némi kvarcos homokot, mely megakadályozza a berepedéseket. A fugázás után a kövek szélén megmaradó ragasztóréteget speciális oldószerrel lehet eltávolítani. Nem javasoljuk a kő lakkozását!

 

JURA

Ez a különleges mészkő a keménységéről híres. Műszaki szempontból a jura kemény mészkő, sokan összetévesztik a márvánnyal. Észak-Bajorországban, Németország déli részén termelik ki. Új épületekhez éppúgy felhasználják, mint a régiek renoválása során, külső és belső munkálatokhoz egyaránt. Alkalmas padlófűtés melletti beépítésre is. Egyenletes vastagságú, így nagyon könnyű dolgozni az ilyen típusú kővel. Ajánlott a fugához fehér ragasztót használni. Az impregnálás 10 nappal az összeszerelés után történik.

A legfontosabb épületek, amelyekben jura kőlapokat alkalmaztak: az Al Hamra Tower az Arab Félszigeten, és a Német Parlament.

 

KLINKER

A klinkertégla az agyag kiégetéséből nyert termék, amit járda, falak, vagy homlokzatok burkolására felhasználnak, megfelelve a legmagasabb szintű műépítészeti és funkcionális esztétikai igényeknek. A dísztégla elnevezése a német klinker-ből és a francia clinker-ből származik. Előállításának technikája több ezer éves, ökologikus termék. Természetesen mesterséges színezőanyagot nm tartalmaz.

A klinker előállítása során 32 órán keresztül 1200 Celsius fokon olvasztják a porcelánnal és samottal gazdagított agyagot. A klinker tégla keménysége miatt jól ellenáll a karcolásoknak, vegyszereknek, savnak illetve a vizet sem szívja fel.

 

LIMESTONE

A limestone természetes, üledékes, földes mészkő. Természetes színével könnyedén idomul különböző építészeti stílusokhoz. Jó ellenálló képessége is hozzájárult, ahhoz, hogy népszerűsége töretlen legyen. Világszerte számos híres épület épült limestone kőből. Magánházaktól kezdve, iskolákig, templomokig, bíróságokig, múzeumokig, sőt műemlék épületekig sokféle épületben megtalálható. A legismertebb, limestonnal burkolt épület a Pentagon és az Empire State Building.

A limeston kőburkolatot elővigyázatosan kell kezelni, mert karcolódhat, valamint javasolt a savakat tartalmazó oldatok elkerülése is, mert oxidálódhat, ami színváltozást eredményezhet. Csakis fehér rögzítő anyag javasolt mellé!

 

SOLNHOFENI

A solnhofeni kő a föld legkeményebb és legtömörebb mészköve. Ősi építőanyag, melyet már a rómaiak is használtak.

Solnhofeni mészkőt főleg belső terek kialakításánál használják padló és falburkolásra. Lépcsők, ablakpárkányok és a fokozott csúszásgátló tulajdonsága miatt, uszodákhoz ajánlott. Jó hővezető képességgel rendelkezik, ezért padlófűtéshez kitűnő választás.

TRAVERTIN

A travertin egy üledékes kő, amely a víz alján alakul ki, az édesvízi forrásból származó kálcium-karbonát lerakodásából. Csiszolással és polírozással a travetin felülete márványszerű lesz. Könnyen vágható és jól csiszolható. Szakszerű lerakással és gondos kőápolással évtizedekig megőrzi szépségét. Kitűnő választás kül-és beltérre egyaránt. Kellemes melegséget áraszt, igazán dekoratív eleme lehet a nappalinak, hálószobának, konyhának, vagy akár az udvarunknak. Csúszásállósága miatt, igen közkedvelt. Érdes felülete vizesen teljesen csúszásmentes, ezért javasoljuk használatát vizes helyiségekben, medencék körül. Természetességet és eredeti szépséget áraszt, melyet szakszerű kivitelezéssel és impregnálással évtizedekig megőrizhet.

PALA

A pala egy egzotikus és egyedi természetes kő. Tartós és hosszú élettartamú. Színe közel áll a földéhez, amely melegséget, nyugodt, természetes légkört sugall. Ideális a rusztikus, hagyományos, kortárs projektekhez. Egy kő, amely nem veszi fel a nedvességet. Fagyálló, időtálló és magas kopásállósággal rendelkezik.

A választott színtől függően rusztikus és romantikus, vagy elegáns és kifinomult megjelenést kölcsönöz a beépített térnek.

FELÜLETEK TÍPUSAI

MATT CSISZOLT

A matt csiszolás segítségével a színek erőteljesebbé válnak, az összhatás pedig barátságossá teheti otthonukat.

 

FÉNYES

A fényezéssel extra ragyogást adunk termékeinknek, melyek felülete tükörsima, tapintása kellemes lesz.

 

ANTIKOLT

Az antikolást kefével történő polírozással érik el, amely rusztikus hatást kölcsönöz a köveknek.

 

KEFÉLT

A felületet kefe henger használatával átkefélik, így kerekítik le az összes lyukat és pólust. Ezáltal nem maradnak élek, mégis nagyon természetes, matt jellegű marad, amely rendkívül autentikus érzést biztosít.

 

LÁNGOLT

A felületmegmunkálás befejező folyamata. A felületet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik, ami egyes kristályok elválasztását eredményezi az anyagszerkezetből. Az eljárást különösen abban az esetben használják, ha egy érdesített, csúszásmentes felületet szeretnénk elérni.

 

ROPPANTOTT – HASÍTOTT

A kő felületének természetes módon való hasadását jelenti. Az egyik legrusztikusabb felületű burkolat, mely mediterrán hatást kelt.

 

STOKKOLT

A stokkolás azt a felületkezelési eljárást jelenti, mellyel a burkolatok felületét érdessé teszik (stockhammer eszközzel). Ez egy modern csúszásmentesítési eljárás.